Wykonanie
Nie wiem czy wiecie, ale to jest pierwsza szarlotka na tym blogu! Aż sam nie mogłem uwierzyć, że nie wstawiłem ani jednego przepisu na to cudowne ciasto, które smakuje mi w każdej konfiguracji. Zawsze pojawiał się pomysł na jakieś inne ciasto. Albo mówiłem sobie: szarlotka? przecież każdy to ma. I za każdym razem odkładałem ją w czasie. Jednak ostatnio udało mi się upiec niesamowitą szarlotkę, taką którą miałem przez ten cały czas w głowie. Krucha, z kratką i przepyszna :)ciasto (z
Czekoladą Utkane):250 g
mąki150 g
masła80 g
cukru pudru1
żółtko1 roztrzepane
jajkoSkładniki na ciasto umieścić w misce i szybko zagnieść. Całość podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 45 minut. Wyjąć część ciasta i rozwałkować na okrąg. Dno formy do tarty o średnic 20 cm posmarować
masłem. Rozwałkowane ciasto przenieść na dno oraz boki formy, lekko docisnąć, nadmiar ciasta usunąć przy pomocy wałka. Na kruche ciasto wyłożyć
jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt, wyciąć paski o szerokości ok 2 cm i układać na jabłkach tworząc kratkę. Końce pasków docisnąć do brzegów ciasta. Całość posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w 180 º C przez 50 minut na złoty kolor. Jeśli ciasto będzie szybko brązowieć, przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i posypać
cukrem pudrem.
jabłka:3 duże
jabłka1/2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
brązowego cukruOwoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
Jabłka przełożyć do miski, posypać
cukrem oraz
cynamonem, odstawić na 15 minut.Smacznego! :)