ßßß Cookit - przepis na pavlova z truskawkami i rabarbarowym curd

pavlova z truskawkami i rabarbarowym curd

nazwa

Wykonanie

Hej! Dziś mam dla Was kolejną wielką, piętrową pavlovą z dużą dawką owoców. Bezowe blaty przełożyłem delikatnym kremem rabarbarowym, a całość uzupełniłem słodyczą i świeżością wspaniałych polskich truskawek. Ciasto przygotowane już na jutrzejszy Dzień Dziecka. Zapewne spodoba się tym młodszym, jak i starszym, dzieciom! :)
beza:
240 g cukru
4 białka jaj
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i i suszyć w 80ºC przez 2-2,5 godziny. Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (włożyć drewnianą łyżkę).
curd (z everydayflavours):
450 g rabarbaru (posiekanych łodyg)
150 g cukru
40 g masła
4 żółtka
Rabarbar umieścić w garnku i gotować aż zmięknie. Następnie przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na gładko, wystudzić. W misce umieścić żółtka i cukier. Całość utrzeć na puszystą masę, przelać do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aby jajka się nie ścięły. Gdy masa będzie ciepła dodać mus z rabarbaru. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Do ciepłej masy dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzonym kremem przełożyć blaty tortu bezowego. Każde bezowe piętro wyłożyć truskawkami i kawałkami surowego rabarbaru.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/05/pavlova-z-truskawkami-i-rabarbarowym.html