Wykonanie
Hej! Dziś mam dla Was kolejną wielką, piętrową pavlovą z dużą dawką
owoców.
Bezowe blaty przełożyłem delikatnym kremem
rabarbarowym, a całość uzupełniłem
słodyczą i świeżością wspaniałych
polskich truskawek. Ciasto przygotowane już na jutrzejszy Dzień Dziecka. Zapewne spodoba się tym młodszym, jak i starszym, dzieciom! :)
beza:240 g
cukru4
białka jaj1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać
cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy
okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z
białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć
bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i i suszyć w 80ºC przez 2-2,5 godziny.
Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (włożyć drewnianą łyżkę).
curd (z everydayflavours):450 g
rabarbaru (posiekanych łodyg)150 g
cukru40 g
masła4
żółtkaRabarbar umieścić w garnku i gotować aż zmięknie. Następnie przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na gładko, wystudzić. W misce umieścić
żółtka i
cukier. Całość utrzeć na puszystą masę, przelać do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aby
jajka się nie ścięły. Gdy masa będzie ciepła dodać mus z
rabarbaru. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Do ciepłej masy dodać
masło pokrojone w kostkę i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzonym kremem przełożyć blaty
tortu bezowego. Każde
bezowe piętro wyłożyć
truskawkami i kawałkami surowego
rabarbaru.Smacznego! :)