ßßß Cookit - przepis na Kraina Sosny: laddu

Kraina Sosny: laddu

nazwa

Wykonanie

Podczas gdy Irlandczycy świętowali wczoraj dzień św. Patryka, Hindusi obchodzili moje ulubione i chyba najpiękniejsze święto na świecie, czyli holi. Z tej właśnie okazji mam dla Was mały indyjski smakołyk...
Holi to inaczej festiwal koloru, radości i wiosny obchodzony zwykle w dniu pełni księżyca w miesiącu phlaguna (luty-marzec). Obrzędy związane z tym dniem rozpoczyna ognisko rozpalane dzień wcześniej wokół, którego tańczą i śpiewają zgromadzone rodziny. Kolejny dzień przypomina nieco nasz lany poniedziałek, z tą różnicą, że w hinduistycznym święcie ludzie obsypują się kolorowym proszkiem (gulal) i polewają kolorową wodą. Tego dnia jak również w trakcie innych świąt indyjskich przyrządza się słodycze. Jednym z nich jest laddu, które wykonuje się zwykle z pure é z ciecierzycy i bakalii.
składniki na ok. 16 sztuk:
1 szklanka kaszy manny lub pur e é z ciecierzycy
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka drobno posiekanych daktyli
1 łyżka drobno posiekanych migdałów
1 łyżka drobno posiekanych fig
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta kardamonu
Jedną łyżkę masła rozgrzać na patelni, wrzucić posiekane daktyle, migdały i figi. Podgrzewać przez 2 minuty aż zmiękną i przełożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, wsypać kaszę manny i smażyć na lekko złoty kolor cały czas mieszając aby nie przypalić. Patelnię zdjąć z palnika, dodać przygotowane bakalie, kardamon oraz cukier puder. Starannie wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo mleko do momentu aż powstanie jednolita masa, z której będzie można lepić kulki (nie za sucha i nie za mokra). Całość lekko przestudzić. Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/03/laddu.html