Wykonanie
Podczas gdy Irlandczycy świętowali wczoraj dzień św.
Patryka, Hindusi obchodzili moje ulubione i chyba najpiękniejsze święto na świecie, czyli holi. Z tej właśnie okazji mam dla Was mały indyjski smakołyk...

Holi to inaczej festiwal koloru, radości i wiosny obchodzony zwykle w dniu pełni księżyca w miesiącu phlaguna (luty-marzec). Obrzędy związane z tym dniem rozpoczyna ognisko rozpalane dzień wcześniej wokół, którego tańczą i śpiewają zgromadzone rodziny. Kolejny dzień przypomina nieco nasz lany poniedziałek, z tą różnicą, że w hinduistycznym święcie ludzie obsypują się kolorowym proszkiem (gulal) i polewają kolorową
wodą. Tego dnia jak również w trakcie innych świąt
indyjskich przyrządza się
słodycze. Jednym z nich jest laddu, które wykonuje się zwykle z
pure é z
ciecierzycy i
bakalii.składniki na ok. 16 sztuk:1 szklanka
kaszy manny lub pur e é z
ciecierzycy3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
masła klarowanego1 łyżka drobno posiekanych
daktyli1 łyżka drobno posiekanych
migdałów1 łyżka drobno posiekanych fig1/2 szklanki ciepłego
mlekaszczypta
kardamonuJedną łyżkę
masła rozgrzać na patelni, wrzucić posiekane
daktyle,
migdały i
figi. Podgrzewać przez 2 minuty aż zmiękną i przełożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać pozostałe
masło, wsypać
kaszę manny i smażyć na lekko złoty kolor cały czas mieszając aby nie przypalić. Patelnię zdjąć z palnika, dodać przygotowane
bakalie,
kardamon oraz
cukier puder. Starannie wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo
mleko do momentu aż powstanie jednolita masa, z której będzie można lepić kulki (nie za sucha i nie za mokra). Całość lekko przestudzić. Z gotowej masy formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Podawać.Smacznego! :)


