Wykonanie
Tradycyjny indyjski deser, który najczęściej robi się dla dzieci zimą . Głównym składnikiem jest
mąka pszenna pełnoziarnista i ghee - indyjskie klarowane
masło. Zdrowe, słodkie kuleczki z
bakaliami, naprawdę smaczne. Wyczytałam również, że zjedzone 2 kuleczki rano chronią przed przeziębieniem :) Przepis z bloga Whats cooking mom .

Składniki : ( na 30-40 sztuk )2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 szklanki ghee - indyjskie
masło klarowane, które w bardzo łatwy sposób można zrobić samemu w domu1 szklanka
cukru pudru1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu15-20
migdałów posiekanych na małe kawałki2 łyżki
rodzynekDo garnka z grubym dnem wkładamy ghee, stawiamy na duży ogień, rozpuszczamy. Kiedy będzie już gorące dodajemy
mąkę, dobrze mieszamy. Smażymy jeszcze 2-3 minuty po czym skręcamy ogień i gotujemy kolejne 15 minut cały czas mieszając aż nabierze głębokiego brązowego koloru.Zestawiamy z ognia. Studzimy na tyle, żeby można było swobodnie wziąć do ręki. Dodajemy
cukier puder,
migdały,
kardamon i
rodzynki, mieszamy dobrze całość aż składniki się połączą.Rękoma formujemy niewielkie kulki. Kiedy masa wystygnie skruszeje dlatego ważne aby formować kulki kiedy jest jeszcze ciepła. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku - w takich warunkach mogą leżeć długi czas nie ma potrzeby wstawiania do lodówki.Smacznego :)