ßßß Cookit - przepis na Atte ke Ladoo - tradycyjny indyjski deser

Atte ke Ladoo - tradycyjny indyjski deser

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny indyjski deser, który najczęściej robi się dla dzieci zimą . Głównym składnikiem jest mąka pszenna pełnoziarnista i ghee - indyjskie klarowane masło. Zdrowe, słodkie kuleczki z bakaliami, naprawdę smaczne. Wyczytałam również, że zjedzone 2 kuleczki rano chronią przed przeziębieniem :) Przepis z bloga Whats cooking mom .
Składniki : ( na 30-40 sztuk )
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki ghee - indyjskie masło klarowane, które w bardzo łatwy sposób można zrobić samemu w domu
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
15-20 migdałów posiekanych na małe kawałki
2 łyżki rodzynek
Do garnka z grubym dnem wkładamy ghee, stawiamy na duży ogień, rozpuszczamy. Kiedy będzie już gorące dodajemy mąkę, dobrze mieszamy. Smażymy jeszcze 2-3 minuty po czym skręcamy ogień i gotujemy kolejne 15 minut cały czas mieszając aż nabierze głębokiego brązowego koloru.
Zestawiamy z ognia. Studzimy na tyle, żeby można było swobodnie wziąć do ręki. Dodajemy cukier puder, migdały, kardamon i rodzynki, mieszamy dobrze całość aż składniki się połączą.
Rękoma formujemy niewielkie kulki. Kiedy masa wystygnie skruszeje dlatego ważne aby formować kulki kiedy jest jeszcze ciepła. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku - w takich warunkach mogą leżeć długi czas nie ma potrzeby wstawiania do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/02/Atte-ke-Ladoo-tradycyjny-indyjski-deser.html