ßßß
Na innych blogach najczęściej pojawiają się przepisy na taki tort w 7 kolorach, ale stwierdziłem, że to za dużo. I pracy i warstw (żeby się nie wywrócił) i zrobiłem mniejszy. Pominąłem kolor pomarańczowy i granatowy. Nie zmieniło to jednak tęczowego charakteru i nadal taki układ barw będzie kojarzył się właśnie z tęczą ;)ciasto:10 jajek1 szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniakrem :1 litr śmietany 36 %250 g serka mascarpone5 łyżeczek cukru waniliowego5 łyżek cukrudodatkowo:barwniki spożywcze: fioletowy, błękitny, zielony, żółty, czerwony.kolorowa posypkawykonanie:Białka oddzielić od żółtek i ubić na bardzo sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i mąki.Masę podzielić na 3 równe części (jeśli nie macie wagi, to przekładajcie po jednej łyżce ciasta do każdej miseczki, aż się skończy). Do każdej porcji ciasta dodać odrobinę kolejnych barwników i dokładnie wymieszać do uzyskania równomiernie kolorowej masy.Ciasto przełożyć do formy (o średnicy 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 ºC przez ok. 30 minut. Upiec wszystkie biszkopty i ostudzić.Śmietanę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać serek mascarpone i wymieszać dokładnie.Fioletowy blat ułożyć na paterze lub talerzu i posmarować kremem. Czynność powtórzyć z pozostałymi spodami tortu w odpowiedniej kolejności: na fioletowy ułożyć błękitny, zielony, żółty, czerwony.Cały tort dokładnie pokryć pozostałym kremem. Górę ciast udekorować kolorową posypką. Schłodzić mocno w lodówce (kilka godzin). Podawać.Smacznego i wszystkiego dobrego dla wszystkich dzieci, tych młodszych i tych mniej :)

