ßßß
Domowe lody są świetną alternatywą dla tych sklepowych. Są o wiele tańsze i zdrowsze, bo dokładnie wiemy co się w nich znajduje, a ich skład zależy wyłącznie od nas samych. Sami też możemy komponować ich smaki, eksperymentować z proporcjami, dodatkami, czy barwnikami; naturalnymi lub sztucznymi. Niektórzy do przygotowania lodów w domu używają specjalnej maszynki. Na szczęście można się bez niej obejść :)składniki na ok. 1l lodów:250 ml śmietany kremówki250 ml mleka150 g czekolady100 g cukru4 łyżeczki kakao3 żółtkagroszki czekoladowedodatkowo:100 g czekoladykolorowa posypkawafelki do lodówMleko zagotować w rondelku z czekoladą i kakao. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać ostudzoną czekoladę z mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.W tym czasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Następnie śmietanę dodać do zimnej masy czekoladowej razem z groszkami i delikatnie wymieszać.Przelać do schłodzonego wcześniej pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć lody i miksować przez chwilę mikserem. Ponownie umieścić w zamrażalniku na 1 godzinę po czym znów zmiksować* i pozostawić w zamrażalniku na całą noc.*W trakcie miksowania masy dostaje się do niej powietrze dzięki czemu lody będą gładkie, puszyste i pozbawione kryształków lodu w środku.100 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna maczać w niej brzegi wafli a następnie obtaczać w kolorowej posypce. Wafle umieścić w kubku i wstawić na chwilę do zamrażalnika aby czekolada z posypką dobrze utrwaliła się na waflach.Lody nakładać specjalną łyżką do wafelków i podawać.Smacznego! :)