Wykonanie
Ćwikła z
chrzanem jest świetnym uzupełnieniem dla
wędlin,
pieczonych mięs lub
jajek. To jeden z ważniejszych przepisów na nadchodzące święta wielkanocne. W moim domu praktycznie nie ma Wielkanocy bez
ćwikły. Proporcje dodatków, które podaję poniżej są oszacowane według moich kubków
smakowych.
Ćwikłę powinniśmy doprawiać stopniowo i według własnych upodobań dodawać
cukier,
sok z cytryny oraz
sól. Generalnie możecie przygotować ją nieco wcześniej, bowiem im dłużej stoi, tym lepiej smakuje.

Składniki:500 g
buraków ćwikłowych1 korzeń
chrzanu lub 80 g
chrzanu ze słoiczka20 ml
soku z cytryny1 i ½ łyżki
octu winnegosól i
cukierPrzygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą. Wkładamy je do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości – potrwa to około półtorej godziny. Studzimy je, obieramy ze skórek i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dorzucamy obrany i drobno starty
chrzan. Następnie dodajemy do smaku
cukier,
ocet,
sok z cytryny oraz
sól. Całość dokładnie mieszamy.
Ćwikłę przechowujemy w wyparzonym słoiczku, w lodówce do kilku dni.Przepis na
jajka faszerowane w skorupkach widoczne również na zdjęciu ---> tutajSmacznego!
Ćwikłę przygotowałam na sesję wielkanocną, którą wykonałyśmy razem z dziewczynami z magazynu Kocioł . Poniżej możecie obejrzeć zdjęcie przedstawiające jej finalny efekt. Więcej przepisów oraz propozycje dekoracji znajdziecie w czwartym numerze Kotła . Głównym fotografem sesji była Gosia z bloga
Trawka Cytrynowa i to jej zdjęcia widzicie w tym wpisie. :)