Wykonanie
«
Karkówka w sosie ...Zupa cebulowa przetarta »
Trwa Festiwal kuchni żydowskiej . Nie mam o tej kuchni pojęcia, dlatego bardzo chciałam wziąć udział żeby się czegoś dowiedzieć. Zaczęłam skromnie od "Dypu" vel dipu z jaj i
chrzanu, przy okazji spróbowałam do niego pierwszy raz macy - całkiem smaczna :) Według książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia żydowska i izraelska", jest to sos do maczania chętnie jedzony przez Żydów z Europy Środkowo-Wschodniej.
składniki dla 6 osób:- 4
jaja na twardo- 1 szklanka gęstej
śmietany- 3-4 łyżki świeżo startego
chrzanu- 1 łyżka
musztardy- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soliJaja bardzo drobno posiekać, lekko wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do miski, schłodzić w lodówce. Podawać ze świeżym
pieczywem lub macą.
czwartek, 20 listopada 2008, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBack