ßßß Cookit - przepis na Dyp z jaj i chrzanu

Dyp z jaj i chrzanu

nazwa

Wykonanie

« Karkówka w sosie ...
Zupa cebulowa przetarta »
Trwa Festiwal kuchni żydowskiej . Nie mam o tej kuchni pojęcia, dlatego bardzo chciałam wziąć udział żeby się czegoś dowiedzieć. Zaczęłam skromnie od "Dypu" vel dipu z jaj i chrzanu, przy okazji spróbowałam do niego pierwszy raz macy - całkiem smaczna :) Według książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia żydowska i izraelska", jest to sos do maczania chętnie jedzony przez Żydów z Europy Środkowo-Wschodniej.
składniki dla 6 osób:
- 4 jaja na twardo
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 3-4 łyżki świeżo startego chrzanu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Jaja bardzo drobno posiekać, lekko wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do miski, schłodzić w lodówce. Podawać ze świeżym pieczywem lub macą.
czwartek, 20 listopada 2008, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/11/Dyp-z-jaj-i-chrzanu.html