Wykonanie
Galaretka to przysmak nie tylko najmłodszych, ale i dorosłych. Dzięki jej wspaniałym właściwościom możemy wyczarować finezyjne desery, w różnych kształtach oraz wariantach kolorystycznych. Niemal każdy słodki smakołyk z
galaretką wygląda apetycznie. Dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i pyszny deser walentynkowy właśnie na bazie
galaretki. Jego przygotowanie nie wymaga dużo pracy, a z pewnością wywoła uśmiech na twarzy Waszej Drugiej Połówki. Ponadto można uznać go za dietetyczny, bowiem jedyny
cukier jaki jest w środku, znajduje się w
galaretce. Wyjątkowego uroku nadają mu jednak serduszka zatopione we wnętrzu
czerwonej galaretki.

Składniki:(na dwa pucharki)1 opakowanie
czerwonej galaretki150 g
jogurtu naturalnego50 ml
mleka2 łyżeczki
stewii2 łyżki stołowe
soku z cytrynyskórka otarta z połowy
cytryny2 łyżeczki
żelatynyświeże
owoce do dekoracjiPrzygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Jogurt łączymy z
mlekiem. Dodajemy
stewię oraz sok i skórkę otartą z
cytryny. Mieszamy z ostudzoną
żelatyną. Masę
jogurtową wylewamy do małego, podłużnego pojemnika i odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, wycinamy z niej serduszka za pomocą wykrawaczki do
ciastek.
Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie przelewamy ją do pucharków i na wierzchu układamy serduszka, które będą się unosić na powierzchni.
Galaretka powinna być chłodna, w przeciwnym razie serduszka z masy jogurtowej rozpuszczą się. Całość odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy wedle uznania np. świeżymi
owocami.Smacznego!