ßßß
puszka mleka skondensowanego słodzonego200 ml mleka2 czubate łyżeczki żelatyny2 czerwone galaretki150 ml śmietany kremówkidowolne owoce* (użyłam owoców leśnych)
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy.Do pucharków wlewamy część galaretki, umieszczamy ją w lodówce, a resztę pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby jej reszta stężała dużo później.Mleko mieszamy z żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy (nie gotujemy!).Następnie dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy - studzimy.
Bo zastygnięciu galaretki, do pucharków wlewamy połowę przygotowanego mleka, a po jego stężeniu wlewamy pozostałą część galaretki i tak powtarzamy tę czynność w zależności od ilości warstw jakie chcemy uzyskać. Ostatnią warstwą powinna być galaretka w której zatapiamy owoce.Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe.*należy pamiętać, że surowe owoce ananasa, czy kiwi uniemożliwiają stężenie galaretki, dlatego nie zaleca się łączenia ich z żelatyną

