Wykonanie
Żelki na bazie
mleka skondensowanego z uroczymi galaretkowymi serduszkami to świetny pomysł na szybki i prosty mini deser zarówno na Walentynki jak i np. romantyczną kolację.Żelki cieszą oczy i wywołają uśmiech na twarzy niejednej sympatii, a wielbiciele
mleka skondensowanego tym bardziej ulegną ich urokowi.
200 ml
mleka skondensowanego słodzonego100 ml
mleka2 czubate łyżeczki
żelatynyczerwona galaretkaGalaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej
wody. Gdy ostygnie wylewamy na płaską, gładką powierzchnie (np. tackę) o wielkości ok. 20x20 cm.Umieszczamy w lodówce do stężenia.Następnie z
galaretki, wykrawamy niewielkie serduszka (serduszka można wykrawać za pomocą foremek lub wyciąć kształty za pomocą niewielkiego noża). Powstałe serduszka układamy na tacce w ok. 1 cm odległości od siebie.
Mleko łączymy z
żelatyną, odstawiamy na ok. 7 minut, po czym podgrzewamy (nie gotujemy!).Następnie dodajemy
mleko skondensowane i dokładnie mieszamy.Gdy
mleko przestygnie ostrożne wylewamy na tackę na której ułożyliśmy serduszka.Znów umieszczamy w lodówce do stężenia.Po zastygnięciu żelki kroimy na kwadratowe porcje.
źródło inspiracji:
tipy.pl