Wykonanie
Kolejny pomysł na deser na zimno :) jest dość słodki,ze względu na użycie słodzonego
mleka skondensowanego, więc zadowoli na pewno wszystkich łasuchów :) Deser jest szybki do zrobienia, bardzo łatwy i efektowny.Składniki:4
galaretki o różnych smakach533 g
mleka skondensowanego słodzonego (puszka)25 g
żelatyny (5 łyżeczek)Wykonanie:
Galaretki przygotować w połowie przewidzianej na opakowaniu
wody. Odstawić do stężenia. Następnie pokroić w dowolne kwadraty. Przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać (aby pomieszały się kolory).
Żelatynę zalać 100 ml
wody. Poczekać chwilę aż napęcznieje. Następnie postawić miseczkę z
żelatyną w garnuszku z wrzątkiem i mieszając podgrzewać do momentu uzyskania płynu. Tak przygotowaną
żelatynę przelać do 140 ml
wody i dokładnie wymieszać.
Mleko skondensowane przelać z puszki do naczynia i rozmieszać z rozcieńczoną
żelatyną.Pokrojone w kwadraty
galaretki przełożyć do forma podłużnej, wyłożonej folią aluminiową. Szybko zalać
mlekiem skondensowanym, gdyż szybko masa robi się sztywna (pod wpływem
żelatyny). Schłodzić w lodówce kilka godzin.