Wykonanie



Walentynkowa wersja deseru z
mlekiem skondensowanym. Prezentuje się wyjątkowo, mimo, że nie jest trudny do przygotowania. Idealny na romantyczną kolację, a i dzieci się nim zachwycą - szczególnie dziewczynki.puszka
mleka skondensowanego słodzonego200 ml
mleka2 czubate łyżeczki
żelatyny2
czerwone galaretkibita śmietana i wisienki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)


Jedną
galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej
wody. Ok. 1/3 wylewamy na płaską powierzchnie (np. tackę), a pozostałą jej część wlewamy do pucharków i umieszczamy w lodówce do momentu stężenia.Następnie z
galaretki, którą przelaliśmy do płaskiego naczynia wykrawamy niewielkie serduszka (można to zrobić za pomocą foremek, ja posłużyłam się niewielkim nożem). Powstałe serduszka "przyklejamy" do brzegów kieliszków i dokładnie dociskamy w przeciwnym razie po wlaniu następnej warstwy serduszka mogą się odlepić).
Mleko mieszamy z
żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy (nie gotujemy!).Następnie dodajemy
mleko skondensowane, dokładnie mieszamy i po ostudzeniu ostrożnie nalewamy do pucharków - dalej chłodzimy.W międzyczasie przygotowujemy drugą
galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu na wierzch stężałego
mleka nalewamy kolejną warstwę
galaretki.Do dekoracji użyłam
bitą śmietanę i wisienki koktajlowe.



