Wykonanie

Dziś kolejny prosty deser bez
cukru – tym razem za substancję słodzącą robią listki
stewii.Składniki:
wiśnie: 80 gmały kubeczek
jogurt naturalnego: 150 g2 łyżeczki
żelatyny: 10 gkilka listków
stewii: 6 gSposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w 100ml
wody i zostawić do wystudzenia mieszając od czasu do czasu.Wydrylowane
wiśnie zagotować z odrobiną
wody i listkami
stewii. Przestudzić i zblendować. Dolać połowę wystudzonej
żelatyny, wymieszać dokładnie, przelać do pucharka (nie może zająć więcej niż połowę wysokości) i wstawić do lodówki. Kiedy lekko zastygnie zmieszać
jogurt z posiekaną
stewią i dolać drugą połowę
żelatyny (jeśli w międzyczasie zastygła troszkę podgrzać). Wlać delikatnie na środek pierwszej warstwy tak żeby się odrobinę przemieszały.1 porcja - 260 gWartość energetyczna:220 kcal
Białko:16 gWęglowodany:26 gTłuszcz:5 g