Wykonanie
Jeśli lubicie
dynię w zupach lub słodkościach, to ten shake zdecydowanie będzie Wam smakować. Bardzo delikatny, o aksamitnej konsystencji, z lekko wyczuwalną nutą
cynamonu. Jednym słowem smak jesieni zamknięty w jednej szklaneczce. Jego intensywny,
pomarańczowy kolor przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Polecam także eksperymentowanie z innymi dodatkami, bowiem shake
dyniowy wspaniale smakuje w wersji
kakaowej lub czekoladowej. Jeśli natomiast preferujecie wersję bardziej dietetyczną pomińcie dodatek
lodów, a w zamian za to dodajcie odrobinę
wanilii lub
kakao.

Składniki:(na dwie wysokie szklanki)¾ szklanki
dyniowego puree4 kulki
lodów waniliowych400 ml + ⅓ szklanki
mleka2 łyżki stołowe
brązowego cukrułyżeczka
cynamonu½ łyżeczki
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Na patelni umieszczamy
dyniowe puree (instrukcja jak je zrobić -> tutaj), ⅓ szklanki
mleka i podgrzewamy ciągle mieszając, aż masa
zrobi się kremowa. Na koniec doprawiamy ją
cynamonem oraz
gałką muszkatołową. W blenderze umieszczamy
dyniową masę oraz pozostałą część
mleka, a następnie miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy
lody i ponownie miksujemy, tylko do połączenia składników. Shake podajemy w wysokich szklankach, najlepiej oprószony
kakao lub z kleksem
bitej śmietany.Jeśli chcecie udekorować szklanki w podobny sposób, polecam zanurzenie ich krawędzi w ciepłej wodzie, a następnie w misce z
cukrową posypką. Wówczas kolorowe cukiereczki przykleją się do brzegów szklanki.Smacznego!
