Wykonanie
Szaszłyki z nadziewanych
pieczarek to jedno z ulubionych dań przygotowywanych na imprezy w moim domu. Początkowo robiła je moja mama, a teraz i ja chętnie umieszczam je w menu przy okazji różnych spotkań. Potrawa ta sprawdza się zarówno zimą, jak i latem, ponieważ wszystkie składniki są dostępne, a zależnie od
pory roku można wybrać odpowiedni sposób przygotowania. Latem szaszłyki mogą wylądować na ruszcie grilla, a w chłodniejsze dni w piekarniku lub na patelni grillowej. :)

Składniki:(na około 20 szaszłyków)60 sztuk średniej wielkości
pieczarek500 g
mięsa mielonego wieprzowego2 duże
cebule2-3 ząbki
czosnku2 stołowe łyżki
przecieru pomidorowego Pudliszki75 g startego
żółtego sera + do posypaniałyżeczka
pieprzu cayennesól,
pieprzolej/oliwa do smażeniadodatkowo:patyczki do szaszłykówPrzygotowanie:
Pieczarki myjemy, usuwamy trzonki (ale nie wyrzucamy ich, tylko kroimy w drobną kostkę). Wnętrza kapeluszy, wydrążamy delikatnie łyżeczką, aby można było później nałożyć więcej farszu.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, na łyżce
oliwy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, skrojone w kostkę trzonki
pieczarek oraz
mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem,
pieprzem cayenne i lekko podsmażamy przez kilka minut (
mięso nie musi być usmażone do końca, ponieważ dojdzie w obróbce cieplnej po nafaszerowaniu
pieczarek). Do gotowego farszu dodajemy
przecier pomidorowy oraz drobno starty
żółty ser. Dokładnie mieszamy. Lekko ostudzony farsz nakładany w kapelusze
pieczarek i nadziewamy je na patyczki (po około 3-4 kapelusze na jeden patyczek). Gotowe szaszłyki posypujemy startym
żółtym serem i pieczemy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, bądź podsmażamy z obu stron na patelni grillowej aż się zrumienią lub grillujemy przez około 10-15 minut. Smacznego!
