ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z faszerowanych pieczarek

Szaszłyki z faszerowanych pieczarek

nazwa

Wykonanie

Szaszłyki z nadziewanych pieczarek to jedno z ulubionych dań przygotowywanych na imprezy w moim domu. Początkowo robiła je moja mama, a teraz i ja chętnie umieszczam je w menu przy okazji różnych spotkań. Potrawa ta sprawdza się zarówno zimą, jak i latem, ponieważ wszystkie składniki są dostępne, a zależnie od pory roku można wybrać odpowiedni sposób przygotowania. Latem szaszłyki mogą wylądować na ruszcie grilla, a w chłodniejsze dni w piekarniku lub na patelni grillowej. :)
Składniki:
(na około 20 szaszłyków)
60 sztuk średniej wielkości pieczarek
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
2 stołowe łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
75 g startego żółtego sera + do posypania
łyżeczka pieprzu cayenne
sól, pieprz
olej/oliwa do smażenia
dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, usuwamy trzonki (ale nie wyrzucamy ich, tylko kroimy w drobną kostkę). Wnętrza kapeluszy, wydrążamy delikatnie łyżeczką, aby można było później nałożyć więcej farszu. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, na łyżce oliwy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrojone w kostkę trzonki pieczarek oraz mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne i lekko podsmażamy przez kilka minut (mięso nie musi być usmażone do końca, ponieważ dojdzie w obróbce cieplnej po nafaszerowaniu pieczarek). Do gotowego farszu dodajemy przecier pomidorowy oraz drobno starty żółty ser. Dokładnie mieszamy. Lekko ostudzony farsz nakładany w kapelusze pieczarek i nadziewamy je na patyczki (po około 3-4 kapelusze na jeden patyczek). Gotowe szaszłyki posypujemy startym żółtym serem i pieczemy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, bądź podsmażamy z obu stron na patelni grillowej aż się zrumienią lub grillujemy przez około 10-15 minut. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/06/szaszyki-z-faszerowanych-pieczarek-mieso.html