ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z groszkiem cukrowym

Pierś z kurczaka z groszkiem cukrowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam świeży groszek cukrowy, więc gdy zobaczyłam go w promocyjnej cenie, to oczy zalśniły mi niczym pięciozłotówki. Natychmiast wrzuciłam jedno opakowanie do koszyka i tak powstał szybki obiad, przygotowany dosłownie w 15 minut. :)
Składniki:
(na jedną porcję)
pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 120 g)
150 g groszku cukrowego
garść ziaren słonecznika
sól, pieprz
łyżka oliwy
marynata:
2 łyżeczki pesto arrabiata
łyżka oleju sezamowego
łyżeczka miodu
szczypta słodkiej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, rozbijamy i marynujemy przez kilka minut. Z groszku cukrowego usuwamy końcówki oraz łyko. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy groszek, przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i grzejemy około 5 minut do momentu aż będzie al dente. Do gotowego groszku dodajemy uprażony na suchej patelni słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie na suchej patelni umieszczamy zamarynowanego kurczaka (nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu, ponieważ znajdował się w marynacie). Pierś smażymy z obu stron do momentu aż będzie rumiana. Mięso podajemy razem z groszkiem wymieszanym z ziarnami słonecznika. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/06/piers-z-kurczaka-z-groszkiem-cukrowym.html