Wykonanie
Oto jest, pierwszy
rabarbar w tym sezonie... gdy pojawił się na straganach nie mogłam odebrać sobie przyjemności jego zakupienia. Jedna porcja wylądowała oczywiście w placku (przepis tutaj), a to co zostało wykorzystałam do przygotowania smacznej frużelinki, którą podałam z naleśnikami.(inspiracja)

Składniki:naleśniki:300 ml
mleka200 g
mąki pszennej1
jajko100 g
cukru1 łyżka stołowa
oleju1 łyżeczka
sodyfrużelina rabarbarowa:160 g
rabarbaru (po obraniu)2 stołowe łyżki
cukru*3/4 płaskiej łyżeczki
mąki ziemniaczanej1-2 stołowe łyżki
wody*ilość
cukru można zwiększyć lub zmniejszyć, zależnie od tego jak kwaśny jest
rabarbarPrzygotowanie:naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy rózgą lub miksujemy do połączenia składników. Ciasto powinno być dość lejące, ale nie rzadkie. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na mocno rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron.frużelina rabarbarowa:
Rabarbar dzielimy na mniejsze części i umieszczamy w rondelku. Dodajemy
wodę oraz
cukier, następnie grzejemy kilka minut do momentu, kiedy
rabarbar zrobi się miękki i puści sok. Wówczas odlewamy kilka łyżek soku i dokładnie mieszamy go z
mąką ziemniaczaną. Gotową mieszankę dolewamy do gotującego się
rabarbaru. Gdy frużelina się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i studzimy. Podajemy z przygotowanymi wcześniej naleśnikami. Smacznego!