ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z frużeliną rabarbarową

Naleśniki z frużeliną rabarbarową

nazwa

Wykonanie

Oto jest, pierwszy rabarbar w tym sezonie... gdy pojawił się na straganach nie mogłam odebrać sobie przyjemności jego zakupienia. Jedna porcja wylądowała oczywiście w placku (przepis tutaj), a to co zostało wykorzystałam do przygotowania smacznej frużelinki, którą podałam z naleśnikami.
(inspiracja)
Składniki:
naleśniki:
300 ml mleka
200 g mąki pszennej
1 jajko
100 g cukru
1 łyżka stołowa oleju
1 łyżeczka sody
frużelina rabarbarowa:
160 g rabarbaru (po obraniu)
2 stołowe łyżki cukru*
3/4 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
1-2 stołowe łyżki wody
*ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć, zależnie od tego jak kwaśny jest rabarbar
Przygotowanie:
naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy rózgą lub miksujemy do połączenia składników. Ciasto powinno być dość lejące, ale nie rzadkie. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na mocno rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron.
frużelina rabarbarowa:
Rabarbar dzielimy na mniejsze części i umieszczamy w rondelku. Dodajemy wodę oraz cukier, następnie grzejemy kilka minut do momentu, kiedy rabarbar zrobi się miękki i puści sok. Wówczas odlewamy kilka łyżek soku i dokładnie mieszamy go z mąką ziemniaczaną. Gotową mieszankę dolewamy do gotującego się rabarbaru. Gdy frużelina się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i studzimy. Podajemy z przygotowanymi wcześniej naleśnikami. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/04/nalesniki-z-fruzelina-rabarbarowa.html