Wykonanie
Nie wiem dlaczego, lecz zawsze żyłam w przekonaniu, że upieczenie dobrego sernika jest trudne i nawet nie śmiałam próbować tego robić.
Jadłam w życiu wiele serników i rzeczywiście nie każdy mi smakował. Unikałam więc pieczenia sernika, by nie poczuć smaku porażki. W mojej rodzinie najlepsze serniki od zawsze robi moja babcia. Są aksamitne, kremowe... rozpływają się w ustach. :) W końcu i ja postanowiłam spróbować.... i wiecie co? To wcale nie jest trudne. Z mojego pierwszego sernika jestem bardzo zadowolona. Dodatek lemon
curd świetnie się tutaj sprawdza i urozmaica jego smak.

Konsultując pieczenie sernika z babcią oraz przeglądając fora internetowe, udało mi się zebrać kilka złotych zasad, które mogą Wam się przydać przy upieczeniu dobrego sernika :Wszystkie składniki sernika powinny
mieć temperaturę pokojową, więc należy je wyciągnąć z lodówki minimum 2h przed przygotowaniem.
Jajka wbijamy kolejno, w całości do masy serowej i miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Szybkie i długie miksowanie przyczyni się do zbytniego napowietrzenia masy, co spowoduje, że później sernik opadnie i popęka.Sernik pieczemy w temperaturze maks. 180 stopni na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu, najlepiej w trybie „grzanie z dołu” lub ewentualnie „dół + góra”.Jeśli nie pieczemy w formie silikonowej, boki formy należy wysmarować
masłem, aby sernik nie popękał.Nigdy nie sprawdzamy patyczkiem, ani wykałaczką czy sernik się dopiekł, bowiem ze względu na wilgotną konsystencję
sera patyczek zawsze będzie mokry.Sernik pieczemy zgodnie z czasem podanym w przepisie, zazwyczaj jest to około 50-60 minut. Nawet jeśli sernik wygląda pozornie na niedopieczony nie należy wydłużać czasu jego pieczenia. Sernik to nie
biszkopt, nie ma tutaj możliwości powstania zakalca. Dobrze upieczony sernik będzie lekko skurczony, a masa serowa z wierzchu będzie ścięta i sprężysta.Sernik piecze się i „dochodzi” jeszcze po wyłączeniu piekarnika. Dlatego studzimy go w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami przez około godzinę. Po tym czasie wyciągamy go z piekarnika i zostawiamy w foremce, aż całkowicie ostygnie.Gotowy sernik należy schłodzić przed podaniem w lodówce przez 6-12h (najlepiej wstawić go do lodówki na całą noc).Sernik przechowujemy w lodówce, maksymalnie do 4-5 dni. Można go także zamrozić w torebce próżniowej lub zamkniętym pojemniczku.

Składniki :spód:400 g
płatków crunchy McEnnedy z
syropem klonowym od Lidl Polska200 g
masłamasa serowa:750 g
twarogu 3-krotnie zmielonego z wiaderka3
jajka100 g
cukruskórka otarta z dwóch
cytryndekoracja:lemon
curd (z tego przepisu)Przygotowanie:spód:Crunchy kruszymy w blenderze lub w malakserze na okruszki. W małym rondelku roztapiamy
masło, a następnie dolewamy je do
płatków i dokładnie mieszamy. Masę z crunchy wykładamy na dnie tortownicy oraz na brzegach, do połowy ich wysokości (jeśli używacie blaszanej formy, wyścielcie ją najpierw papierem do pieczenia). Gotowy spód odstawiamy do lodówki na około 30 minut.masa serowa:Minimum dwie godziny przed przygotowaniem sernika, wszystkie składniki na masę
serową wyciągamy z lodówki. Po tym czasie,
ser miksujemy na średnich obrotach z
cukrem i
skórką cytrynową. Kolejno wbijamy
jajka, krótko miksując do połączenia składników. Masę
serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód z
płatków crunchy. Sernik pieczemy w temperaturze 180 st., przez około 50-60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę. Na ostudzony sernik nakładamy lemon
curd i równo rozprowadzamy. Przed podaniem gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 6-12h, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
