Bardzo interesująca sałatka... Ma ciekawą strukturę, bowiem miękkie ziemniaki kontrastują z chrupiącymi orzechami. Podczas degustacji mój Połówek stwierdził, że cebulę można by podsmażyć przed dodaniem do całości. Mi osobiście nie przeszkadzał fakt, że była surowa. Tak więc sprawę ewentualnego smażenia cebulki pozostawiam Wam do rozstrzygnięcia wedle uznania ;)Składniki:(źródło)30 dag ziemniaków3 łyżki posiekanych/mielonych orzechów włoskich1 duża czerwona cebula2 duże ząbki czosnkułyżeczka słodkiej paprykipęczek koperku2 łyżki stołowe oliwy extra virgin + kilka kropel do skropienia ziemniaków1 łyżka stołowa oleju z pestek dyni1 łyżka stołowa soku z cytrynysól i pieprz do smakuPrzygotowanie :Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Gotowe ziemniaki obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i układamy w misce. Skrapiamy je oliwą, posypujemy słodką papryką i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ziemniaki łączymy z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz orzechami. Doprawiamy do smaku oraz polewamy oliwą, olejem z pestek dyni i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego!