Wykonanie
            Lubię ciasta wymagające tylko zmieszania składników łyżką...do tego smaczne sezonowe 
owoce i można cieszyć się smakiem lata w postaci kawałeczka ciepłego jeszcze placka ;). Bardzo namawiam Was do upieczenia tego ciasta, bowiem znika w niewyjaśnionych okolicznościach na kilka minut po wyjęciu z piekarnika. :)(źrodło przepisu)


Składniki:(na foremkę 20cmx20cm)około 300g 
moreli350g 
mąki pszennej tortowej1,5 łyżeczki 
proszku do pieczenia3 
jajka1/2 szklanki 
oleju300g 
jogurtu naturalnego100g 
cukruPrzygotowanie:
Morele myjemy, przepoławiamy i pozbawiamy pestek. Wszystkie składniki na ciasto odmierzamy kolejno do jednej miski i mieszamy aż masa będzie gładka i jednolita. Masę wylewamy do formy wysmarowanej 
masłem i oprószonej 
bułką tartą. Na wierzchu układamy połówki 
moreli. Ciasto pieczemy w 190 stopniach około 35-45 minut, do suchego patyczka. Podajemy ciepłe lub ostudzone np. z 
kubkiem mleka. Smacznego!
