Wykonanie
Kiedy zobaczyłam to cudo u Domi, od razu wiedziałam że pojawi się na mym
stole. Przepis jednak gdzieś się zakopał,
potem nie miałam składników albo nie mogłam się zebrać na wykonanie. Żałuje, że czekałam tak długo. Domowy słodki krem na kanapki to naprawdę smakołyk! W dodatku w okresie Świąt możecie podarować go komuś w prezencie . ;)

Składniki:Warstwa czekoladowa:

100g - tabliczka
mlecznej czekolady(użyłam takiej ilości, ponieważ
czekoladę zakupiłam w Biedronce za całe 1.99zł, w przypadku lepszej gatunkowo
czekolady z wysoką zawartością
kakao wystarczy 50g)30ml
śmietanki 30%1 łyżka
masłaWarstwa kokosowa:5 czubatych stołowych łyżek
wiórków kokosowych100g - tabliczka
białej czekolady(podobnie jak powyżej w przypadku lepszej gatunkowo wystarczy 30-50g)łyżeczka
cukru60ml
mleka 1,5%60ml
śmietanki30g
masłaPrzygotowanie:Zaczynamy od warstwy czekoladowej.
Czekoladę wraz z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Powoli wlewamy
śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia
czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie, w małym garnku umieszczamy wszystkie składniki na warstwę
kokosową. Gotujemy je na wolnym ogniu przez 10minut, ciągle mieszając. Masa jest gotowa, gdy
kokos zmięknie. Z lodówki wyciągamy masę
czekoladową, aby nam nie zastygła. Następnie czysty słoik wyparzamy, nakładamy do niego 1/2 masy kokosowej i odstawiamy do lodówki na 10min. Jako następną nakładamy ostygniętą masę
czekoladową oraz po raz kolejny masę
kokosową. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Gotowy krem kanapkowy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
