ßßß Cookit - przepis na Zupa rybna ze śmietaną

Zupa rybna ze śmietaną

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ryba (np. karp) 0,5 kg
włoszczyzna 30 dag
liść laurowy, ziele angielskie
śmietana ok. ¾ szklanki
mąka pszenna 2 dag
sól
Wykonanie:
Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć (pozostawić łeb i ogon). Ugotować wywar z ryby, włoszczyzny z dodatkiem przypraw. Odcedzić.
Jadalne części ryby przetrzeć przez sito lub pokroić w kawałki (uważać na ości), wymieszać z wywarem.
Zupę zagotować, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać sól do smaku. Podawać z łazankami lub grzankami.
Uwaga: Wywaru z ryb nie przechowywać do następnego dnia.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/05/zupa-rybna-ze-smietana.html