Wykonanie

Składniki:
wątroba wieprzowa 20 dag
mięso wieprzowe 70 dagpodgardle wieprzowe 20 dag
śliwki suszone kalifornijskie (bez pestek) 15 dag
bułka czerstwa 1
jaja 2
sól,
pieprz,
liść laurowytłuszcz i
bułka tarta do formyWykonanie:
Śliwki i
mięso umyć. Wątrobę pozbawić błon i żył, opłukać.
Mięso i podgardle ugotować z
przyprawami, wyjąć.
Bułkę namoczyć w szklance rosołu, następnie odcisnąć. Do gorącego
wywaru wrzucić wątrobę na kilka minut, odcedzić. Wszystkie rodzaje
mięs i
bułkę przepuścić przez maszynkę trzykrotnie. Masę dokładnie wyrobić z
jajami, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dodać
śliwki, wymieszać. Formę wysmarować grubo tłuszczem, posypać
tartą bułką i wyłożyć masę
mięsną ze
śliwkami. Ugnieść łyżką. Piec w 180 stopniach. Gdy boki zaczną się rumienić, wyjąć i po wystudzeniu wyłożyć z formy.