Wykonanie

Składniki:
filety z piersi kurczaka 4
topiony ser 100 g
czosnek granulowany, ulubione
zioła, (w/g upodobania można do
serowego nadzienia dodać 2 posiekane
suszone pomidory.)plastry
szynki 8-12 (najlepiej parmeńskiej)
czerwone wino wytrawne 150 ml
bulion drobiowy 150 ml
cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka
pieprzWykonanie:W piersiach
kurczaka zrobić z
boku otwór na nadzienie.
Ser rozgnieść widelcem i umieścić w
kurczaku. Każdą pierś owinąć 2-3 plastrami
szynki. Całość umocować nicią kuchenną lub wykałaczkami.
Wino i
bulion wlać np. na patelnię i zagotować. Gdy płyn zacznie się gotować, dodać
cukier i rozpuścić. Zmniejszyć ogień, włożyć
mięso i trzymać w gotującym się płynie 12-15 minut. Żeby
mieć pewność, że
mięso nie jest surowe, trzeba przekłuć filet od grubszej strony. Gdy wypłynie klarowny sos,
mięso jest gotowe. Filety wyjąc z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Sos oprószyć
pieprzem i gotować do zgęstnienia. Z roladek usunąć nic kuchenną lub wykałaczki. Pokroić w plastry i rozłożyć na talerzach. Polać sosem i natychmiast podawać.