ßßß Cookit - przepis na Kluski pulchne z majerankiem

Kluski pulchne z majerankiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ziemniaki 1 kg
tarta bułka 2 łyżki
żółtka 2
mąka pszenna 0,5 szklanki
sól
majeranek tarty ½ łyżeczki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać, wystudzić. Zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć na gładką masę. Dodać tartą bułkę, żółtka, mąkę, majeranek i sól. Składniki wymieszać, zagnieść miękkie ciasto, toczyć z niego wałeczki i kroić tak, jak leniwe pierogi. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Podawać ze smażoną słoniną lub boczkiem i smażoną kapustą kiszoną po litewsku.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/kluski-pulchne-z-majerankiem.html