Wykonanie

Składniki:Ciasto:
ziemniaki 0,6 kg
mąka pszenna ok. 5-8 łyżek
sólFarsz:
soczewica 1 szklanka
jaja 2
cebula 2
olej 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól,
pieprz ziołowy,
majeraneksłonina ok. 15 dag na okrasęWykonanie:
Soczewicę opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin (najlepiej na noc), ugotować, przestudzić. Przepuścić przez maszynkę.
Cebulę obrać, drobno poszatkować, zezłościć na
maśle i dodać do
soczewicy, wymieszać. Następnie dodać
jaja i
przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Dodać
mąkę z
solą i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować (niezbyt cienko), pokroić w kwadraty lub wykrawać szklanką krążki, jak na pierogi.

Na każdy kawałek ciasta wyłożyć łyżkę farszu, zlepić jak pierogi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 15-20 minut) na złoty kolor. W tym czasie
słoninę pokroić w kostkę, wytopić. Upieczone kakory wyłożyć na półmisek i polać skwarkami.