Wykonanie
Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki Najłatwiejsze ciasto w świecie i muszę Wam powiedzieć, że w istocie takie jest. Mało tego jest przepyszne, puszyste i delikatne. Rozpływa się w ustach. Bardzo się cieszę, że wypróbowałam i każdemu polecam.

Składniki:4
jajka (duże L)1/2 szkl.
cukru1/2 szkl.
oleju (u mnie rzepakowy)200 g
mąki pszennej typ 450 (1,5 szkl.)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia5 kropel aromatu (dałam
cytrynowy)szczypta
soli500 g
owoców (wykorzystałam
mrożone truskawki)
cukier puder do posypaniaSkładniki wyciągnąć wcześniej by uzyskały temperaturę pokojową. Formę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - sam spód. Przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia. Oddzielić
żółtka od
białek. Do
białek dodać szczyptę
soli, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania powoli po 1 łyżce
cukru ciągle miksując. Powstanie wówczas gęsta błyszcząca piana. Nie przerywając ubijania dodać
żółtka i aromat, następnie wlać cienką strużką
olej. Całość ciągle miksować do połączenia.

Do masy dodać
mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką bądź szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ułożyć na wierzchu
truskawki wcześniej obtoczone w
mące. Można je lekko wcisnąć w ciasto.

Piec w temp. 175 st. góra - dół około godziny do suchego patyczka. Ciasto pozostawić do wystudzenia i oprószyć
cukrem pudrem.Jeżeli dodajecie
mrożone owoce to nie należy ich wcześniej rozmrażać.Pyszne! koniecznie wypróbujcie zwłaszcza że świeże
owoce dopiero zaczynają swój sezon :)