ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony, marynowany - dietetyczny

Pstrąg pieczony, marynowany - dietetyczny

nazwa

Wykonanie

Świeża rybka "chodziła" mi po głowie od miesięcy. Bardzo je lubię ale rzadko robię, bo tylko ja takie jadam. Mąż i dzieci wolą filety bez ości :) Pstrąg był pyszny, aromatyczny, lekko kwaskowy. Smakował mi bardzo, zwłaszcza ta rumiana, chrupiąca skórka. Polecam :)
Składniki na marynatę (na 2 pstrągi):
natka pietruszki (3 - 4 nieduże gałązki)
3 świeże listki szałwii
sok z 1/2 cytryny (3, 4 łyżki)
1 płaska łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
Pietruszkę i szałwię opłukać, drobno posiekać (otrzymałam 2 łyżki stołowe). Czosnek obrać i zmiażdżyć. W naczyniu wymieszać sok z cytryny z miodem dodać czosnek, zieleninę oraz olej. Wymieszać.
Pstrąga należy oczyścić z łusek, obciąć głowę i płetwy.
Opłukać w zimnej wodzie, posolić z zewnątrz i w środku szczyptą soli. Zamarynować na minimum 30 minut przed pieczeniem. Marynatę należy również włożyć do środka ryby (pstrąga marynuję od razu w naczyniu żaroodpornym w którym będzie pieczony). Piec 40 min w 180 st. Do rumianej skórki :)
Ps. u mnie piekarnik bez termoobiegu (góra - dół). Mięso powinno być upieczone ale nie spalone, jeśli skóra się zarumieni a ryba nie będzie upieczona przykryjcie folią aluminiową.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/11/pstrag-pieczony-marynowany-dietetyczny.html