Wykonanie
Naturalne kiszonki są bardzo zdrowe i do tego smaczne, dlatego też robię większy zapas na zimę. Podam Wam przepis mojej mamy, ja wykorzystuję go z powodzeniem od wielu lat i jestem z niego bardzo zadowolona :)

Składniki na 1 słoik litrowy:1/2 kg
ogórków1 - 2 baldachy
kopru1 - 2 ząbki
czosnku1 liść dębu1/2 łyżeczki
gorczycy białej (ziarna)2 cm kawałek
chrzanupapryczka chili (opcjonalnie - u mnie 2,5 cm) na 1 l przegotowanej (ciepłej)
wody 2 łyżki stołowe
soli (najlepiej kamiennej).

1 litrem
wody zalewam 3 litrowe słoiki. Czasami odrobinę mi braknie ale zazwyczaj gotuję więcej
wody by móc dolać w razie konieczności.
Ogórki dokładnie wypłukać, odsączyć. Na dno słoika włożyć wszystkie składniki, układać
ogórki jeden obok drugiego, jasną częścią do góry. Zalać słoną
wodą , zakręcić i odstawić na 4 - 6 dni do ukiszenia. Po tym czasie słoiki pasteryzować 5 minut od zagotowania. Wyciągnąć z
wody, przestudzić i odłożyć na zimowe wieczory.
Papryczka chili jest tylko dodatkiem, który można pominąć. Robię zazwyczaj kilka słoików na "imprezki".
Ogórki są wtedy ostre i kwaśne. Oczywiście ostrość
ogórków zależy od ilości
papryki. Zalecam umiar :)Smacznego :)