ßßß Cookit - przepis na Makaron ryżowy z bazyliowym pesto.

Makaron ryżowy z bazyliowym pesto.

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię i używam od kilku lat pesto z bazylii nigdy jednak nie pokusiłam się na zrobienie z powodów cenowych oczywiście. Ser parmezan czy grana padano jakie zazwyczaj dodaje się do pesto są kosmicznie drogie do tego orzeszki piniowe czy nerkowca również nie grzeszą taniością. Postanowiłam skorzystać z tańszych produktów. Przepis bazowy zaczerpnęłam z Kwestii Smaku (tutaj).
Składniki:
1 doniczka liści bazylii
50 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych
20 g sera długo dojrzewającego "Stary Olęder" - twardy
140 ml oliwy z oliwek
szczypta pieprzu
100g makaronu ryżowego
Ścieram ser na drobnych oczkach. Orzeszki, bazylię, ser ucieram w malakserze na końcu dodając oliwę z oliwek i odrobinę pieprzu. Nie solę ponieważ użyłam solonych orzeszków. Można użyć włoskich z ogrodu, wówczas należy je lekko podprażyć na suchej patelni i szczyptę soli dodać do pesto.
(Osobiście bardzo lubię grubsze drobinki orzechów.) Z podanej ilości składników otrzymałam 1 szklankę pesto (około 220 - 250 ml).
Gotuję 1 litr wody z 1 łyżeczką soli. Do wrzątku wrzucam makaron i gotuję 5 minut od zagotowania, mieszając między czasie. Odcedzam, przekładam na talerz dodając 1 łyżkę bazyliowego pesto.
Wiem jedno: pesto jest z tańszych składników ale jest lepsze niż to, które zakupiłam w słoiczku. Będę robić. Warto!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/05/makaron-ryzowy-z-bazyliowym-pesto.html