Wykonanie
Macie ochotę na coś innego? To zapraszam na moją wariację ;)
Mięso indycze z
bobem w środku, podane z
makaronem kolanka (u mnie
Malma) i polane sosem
porowym.

Będziecie potrzebować:250 g
makaronu kolankaroladkisosSkładniki na sos:100 g
pora1/2 pomarańczowej
papryki (ok 100g)2 średnie
marchewki20 szt.
żurawiny1
kostka rosołowa1/2 szk. (100 ml) białego
wytrawnego wina1/2 l
wodyszczypta
soli,
pieprzu białegoWarzywa oczyszczam, przepłukuję drobno kroję (
paprykę w kostkę). Na rozgrzaną patelnię z łyżką
oleju wrzucam
pora i
marchewkę przesmażam 4-5 minut do zeszklenia dolewam
wina i podduszam do odparowania (około 3-4 minuty) .Przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem.

Do wrzątku dodaję zmiksowane warzywa,
kostkę rosołową,
paprykę i garść pokrojonej
żurawiny. Sos doprowadzam do wrzenia i odstawiam na mały ogień by się tylko ogrzewał.Składniki na roladki:500 g piersi z
indyka ( u mnie gotowe kotlety 5 szt)100 g
bobu ( u mnie obrany mrożony)1 trójkąt
serka topionego z
ziołami 25 g
sól,
pieprz,
papryka słodkaBób wrzucam do wrzątku gotuję do miękkości, odcedzam. Rozgniatam widelcem pozostawiam do przestygnięcia następnie dodaję
serek topiony, odrobinę
soli do smaku.Wszystko razem mieszam.

Piersi rozbijam delikatnie tłuczkiem, przyprawiam z obu stron.

Nakładam na nie 1,5 łyżeczki pasty z
bobu, zawijam jak krokiety i spinam wykałaczką.

Roladki obtaczam w
mące, smażę na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami
oleju z każdej strony.

Obsmażone dodaję do gotowego sosu i duszę na małym ogniu 10 minut.

Gotuję 2 l
wody, dodaję 1 łyżeczkę
soli następnie 1 łyżeczkę
oliwy z oliwek. Do wrzątku wrzucam
makaron i gotuję 7 - 8 minut. Mieszam od czasu do czasu następnie przecedzam i podaję z roladką i sosem.

Smacznego;)