Wykonanie
Lubię zupy kremy, a robię je głównie ze względu na dzieci. Nie lubią warzyw gotowanych więc muszę je jakoś przemycić ;)

Składniki:250 g
pieczarek1
pietruszka2
marchewki (średnie)1
cebula1 łyżka
masła1,5 l
wody1/2 łyżki
Vegety,
kostka rosołowa (
Winiary - drobiowa),
pieprz2 łyżki stołowe
skrobi kukurydzianejjogurt naturalny Zott 180ggrzanki lub
groszek ptysiowy
Pieczarki opłukać odsączyć,pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zagotować
wodę dodać obrane, pokrojone lub w całości warzywa (
marchewkę i
pietruszkę). Gotować 15 min.
Cebulę zeszklić na masełku dodać pokrojone
pieczarki, odparować przysmażyć delikatnie dodać szklankę
wywaru, przykryć i poddusić 10 min. Przełożyć
pieczarki i warzywa z
wywaru do wyższego naczynia i zmiksować blenderem. Następnie przelać do
wywaru dodać
Vegetę, kostkę i zagotować.
Skrobię rozprowadzić w 1/2 szk. zimnej
wody i dodać do zupy, ponownie zagotować i odstawić. Do miseczki przełożyć
jogurt, dodać do niego chochelkę zupy dobrze rozmieszać i przelać do reszty, przemieszać - nie gotować. Podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.

Smacznego!