Wykonanie
Z
mięs kocham
drób i przyrządzam go na różne sposoby. Dziś w marynacie i aromatycznymi
ziołami.
Marynata:3 łyżki
oleju1,5 łyżeczki
papryki słodkiej1,5 łyżeczki
przyprawy do
karkówki1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
curry2 ząbki
czosnku (obrany drobno zmiażdżony)1 łyżka
sosu sojowo-grzybowegoSkładniki marynaty mieszamy i nacieramy wcześniej nasolonego
kurczaka. Odstawiamy na godzinę.
Rozmaryn,
miętę,
oregano wiążę,
cytrynę kroję w kawałeczki i wkładam do środka
kurczaka spinam wykałaczką. Piekę w rękawie w 200st. Czas pieczenia uzależniam od wagi
kurczaka. 1 kg - 1 godzina. Przecinam rękaw i dopiekam jeszcze 15 minut. Najlepiej sprawdzić
mięso wbijając patyczek do szaszłyków. Jeśli wycieka krew to
kurczak jest nie dopieczony. Wyciekający sok powinien być przeźroczysty.Życzę smacznego :)