ßßß Cookit - przepis na Baba z ajerkoniakiem

Baba z ajerkoniakiem

nazwa

Wykonanie

Zagościła na moim stole świątecznym. Przepis dostałam od znajomej, za który bardzo serdecznie dziękuję. Ciasto jest wyśmienite, łatwe w wykonaniu. Początkujący nie powinni mieć z nią większego problemu.
Składniki:
15 dag mąki ziemniaczanej
10 dag mąki tortowej
5 jajek
20 dag cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
1 szk. oleju słonecznikowego
1 szk. ajerkoniaku ("Advokat")
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy, szczypta soli
masło do formy
cukier puder do posypania
Formę wysmarować, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić jajka z cukrem na gęstą masę, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Ubijając wlewać cienką stróżką ajerkoniak a następnie olej. Ubijać około 2 minuty. Na masę jajeczną wsypywać stopniowo mąkę (po 2, 3 łyżki) wymieszać małymi obrotami miksera lub drewnianą łyżką. Na końcu dodać skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy (do 2/3 wysokości), piec w 180st. około 60 minut. Pozostawić 5-10 min by odparowała, wyjąć z formy przestudzić, popudrować.
Ciasto miało konsystencję jak na racuchy, trochę się obawiałam, że niestety piekę zakalec ale udała się rewelacyjnie. Piekarnik nagrzałam do 90st. do takiego włożyłam babkę b y powoli sobie wyrastała. Po osiągnięciu temp.180st. przykręciłam temp.W trakcie pieczenia nie zaglądamy do środka :) dopiero pod koniec pieczenia.
Smacznego!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/04/baba-z-ajerkoniakiem.html