Wykonanie
Lubię kuchnię chińską i wietnamską. Czasami zaglądam do knajpek z takim jedzeniem ale ostatnio bardzo się zawiodłam, a to dlatego, że
kurczak był twardy spieczony i jedząc poraniłam dziąsła och litości! Nie jestem wybredna ale ta sytuacja zmobilizowała mnie do przygotowania tego dania w swojej kuchni.Składniki:3 ćwiartki z
kurczaka (ok. 0,5 kg wyfiletowanego
mięsa)2
cebule2 ząbki
czosnkuprzyprawy po 1 łyżeczce:
papryka ostra, słodka,
chili, szczypta
soli2 łyżki
sosu sojowo-grzybowego2 łyżki
sosu sojowego jasnego2 łyżki
maggi2 łyżki
cukru4 łyżki
wodyMięso z kurczaka myjemy, pozbywamy się skóry, filetujemy, kroimy w grubszą kostkę. Do
mięsa dodajemy
sos sojowy,
sojowo-
grzybowy, zmiażdżony
czosnek,
przyprawy. Musimy to wymieszać i odstawić na ok. 0,5 godz.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, przekładamy do garnka dodajemy do niej 2 łyżki
maggi i 2 łyżki
wody,podduszamy minutkę, odstawiamy. Na patelnię lub w woku wsypujemy
cukier dodajemy ostrożnie 2 łyżki
wody, mieszamy, gotujemy chwilę aż się zredukuje
woda, dodajemy ostrożnie
mięso (może pryskać). Smażymy na dużym ogniu, mieszamy by nie przypalić ok.5 min. Przekładamy do garnka z
cebulą doprowadzamy do wrzenia.Podajemy z
ryżem i ulubioną surówką.
Ryż można polać sosem Tao Tao słodko-pikantnym.
Smacznego!