Wykonanie
Wakacje się skończyły, czas szkoły, przedszkola rozpoczyna się na dobre, a co za tym idzie całkowite przeorganizowane czasu. Zapewne nie w jednym domu teraz jest "sajgon". Trzeba wcześnie wstawać, wybudzić nasze maleństwa, szybkie mycie, ubieranie, przygotowanie śniadania, jak na razie zawieść płaczące i bardzo nieszczęśliwe dziecko do przedszkola (kilka pierwszych dni mamy już za sobą) a drugie do szkoły. Gdy wrócimy, mamy małą chwilę na śniadanie w spokoju, (bezcenne). Lubię, gdy na moim talerzu jest smacznie i kolorowo. Takim moim ulubionym zestawem jest omlet z warzywami oraz ulubionym
serkiem feta z dodatkiem "
zieleniny "

SKŁADNIKI :(na 2 porcje)3
jajka6 łyżek
mąki100 ml
mleka2 łyżki
oleju słonecznikowego (może być też inny)szczyptę
soliświeżo zmielony
pieprzpomidorkiserek feta (lub inny nasz ulubiony)
rukolaszczypiorekmasło do smażenia ok 3-4 łyżki

SPOSÓB WYKONANIA:Rozdzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną masę, w osobnej misce mieszamy
żółtka,
olej,
mleko,
mąka, doprawiamy odrobiną
soli. Masę delikatnie mieszamy z
białkami. Rozgrzewamy patelnie z
masłem i smażymy z obu stron nasze omlety.(warto smażyć na nieco mniejszym ogniu, aby mało się nie spaliło wraz z omletem)Gotowy omlet podajemy z
pomidorkami,
fetą lub innym naszym ulubionym
serkiem np. pleśniowym oraz garścią
zieleniny. Niby nic tradycyjny zwykły
olet, ale cudowne połączenie koloru, smaku nadaje mu wyjątkowości.

Po takiej celebracji śniadania mamy naładowane baterie na dobry dzień pracy :) (oczywiście obiad obowiązkowy :)) A jakie jest wasze ulubione śniadanie?Pozdrawiam
Basia