Wykonanie
Jak już wcześniej
pisałam w prostocie tkwi metoda. Proste składniki potrafią nas niejednokrotnie zaskoczyć. Połączenie pieczonej
marchwi która skrywa się pod miękkim elastycznym
ciastem pod postacią ravioli... pychota. Niech ravioli umieszczone na zdjęciach samo się broni, niech rozbudzi
kubki smakowe i wyobraźnię smaku....


SKŁADNIKI :ciasto2,5 szklanki
mąki przesianej(użyłam 550)3/4 szklanki wrzącej
wody ( ilość zależy od
mąki jakiej użyjemy)1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy (używam
oleju rzepakowego)farsz4 marchwie większe4 łyżki
oleju rzepakowegododatkowo
sok z cytrynymasło 1/3 kostki2 gałązki
rozmarynu( równie dobrze smakuję z
tymiankiem)2 łyżki startego
parmezanu
Marchew myjemy, osuszamy, smarujemy
olejem i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, gdy się upiecze obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem,solimy i wyciskamy
sok z cytryny do smaku.
Mąkę przesiewamy dodajemy
sól oraz
olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby
mąka się zaparzyła, ilość
wody zależy od rodzaju
mąki.Zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut. Rozwałkujemy ciasto dość cienko, nakładamy łyżeczką farsz, nakładamy na to ciasto, odciskamy nadmiar powietrza i wycinamy radełkiem kwadraty lub jak w moim przypadku wycinam wykrojnikiem.
Rozmaryn tniemy na drobno i rozcieramy go z
masłem, odrobiną
soli i
soku z cytryny, tak gotowe
masło rozpuszczamy.Ugotowane ravioli polewamy naszym rozpuszczonym
masłem rozmarynowym posypujemy startym
parmezanem, zajadamy :)

SmacznegoPrzepis na to danie również możemy znaleźć w magazynie Pasje i Smaki klik Polecam!