Wykonanie
Jutro walentynki, moja propozycja to pierogi z pieczonym
burakiem,
fetą nutą
tymianku i
soku z limonki. Pieczony
burak słodkawy z nutą tajemniczości do tego słona
feta, która nada też kremowej konsystencji i nuta świeżego
tymianku z jego charakterystycznym posmakiem a to skroplone kilkoma kroplami
limonki do podkręcenia smaku .... seksownie ... niech każdy sam jeśli ma ochotę sobie sprawdzi i odpowie. W prostocie tkwi piękno.


SKŁADNIKI :ciasto2,5 szklanki
mąki przesianej(użyłam 550)3/4 szklanki wrzącej
wody ( ilość zależy od
mąki jakiej użyjemy)1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy (używam
oleju rzepakowego)farsz4
buraki średnie1/4 kostki
fetysok z limonki (do smaku)
tymianek świeży do posypania2 łyżki
masła do polania pierogów

SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski)-
buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy w folie srebrną zazwyczaj kładę po dwa przekrojone i zapiekamy dobrą godzinę do miękkości w 180 stopniach. Gdy są już gotowe, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z mojego doświadczenia zawsze robię więcej
buraków bo je wyjadam są tak słodkie .. :)- do startych
buraków dodajemy
fetę i
sok z limonki do smaku,
burak jest słodki,
feta słona a
cytryna podkręci smak* ciasto- przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól oraz
olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby
mąka się zaparzyła- ilość
wody zależy od rodzaju
mąki będziemy widzieć ile
mąka wchłania
wody- zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut będzie wtedy plastyczne.Rozwałkujemy ciasto dość cienko i staramy się, aby nie podsypywać za dużo
mąki, aby nie zrobić zbyt mącznego posmaku.Ja wycinałam serduszka nakładałam na jedno farsz a drugiem
sercem przykładałam i sklejałam za pomocą widelca. Ale czy zrobimy z tego tradycyjne pierogi czy w innym kształcie to już należy do nas.Gotujemy do wypłynięcia, ja po gotowaniu nakładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru
wody. Polewam rozpuszczonym
masłem posypuje
tymiankiem i skraplam
sokiem z limonki.Gotowe proste a smak w swej prostocie i połączeniu smaku niech rozbudza naszą wyobraźnie :)

Jestem tą szczęściara, że moje walentynki obchodzę codziennie <3

SmacznegoUściski
Basia