Wykonanie
To, że jestem makaroniara osoby które mnie znają już wiedzą , to że lubię różne połączenia
makaronu też wiedzą i to jest nie zmienne wręcz, że moja wiedza i smak w tej dziedzinie rozrasta. Nie zawsze mam czas na długie stanie przy garach a czasem się po prostu nie chce(tak to mówię ja
Basia w kuchni) :)) czasem zmęczenie bierze górę. Nie ma takiej opcji, aby choć jeden posiłek nie był ciepły, nie ma opcji bez obiadu. Szybko, prosto z minimalną ilością składników tym razem to
makaron,
cytryna,
masło,
pierś z kurczaka,
sól,
pieprz do smaku i świeże
zioło tym razem była to
bazylia, ale świetnie się komponuje z
pietruszką.

SKŁADNIKI :
makaron ok 100 g na osobę
cytrynamasło 100 g
sól ,
pieprz do smaku
pierś z kurczaka ( ja na dwie osoby wykorzystuję pół piersi )2 łyżki
oleju rzepakowegoświeże listki
bazylii, świetnie też nadaje się świeża
pietruszka
SPOSÓB WYKONANIA :-
pierś z kurczaka myjemy, osuszamy dzielimy na większe kawałki solimy,
pieprzymy- nastawiamy
wodę na
makaron- na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki
oleju i obsmażamy nasze piersi z obu stron gdy już je mamy na drugiej stronie dodajemy
masło i pokrojone w plastry 3-4 sztuki
cytryny (
cytrynę myjemy i parzymy)- dusimy na małym ogniu- pierś przechodzi posmakiem
cytryny do tego dorzucamy nasz ugotowany
makaron al dente wszytko razem mieszamy i ok 2-3 minuty dusimy aż wszystkie smaki się połączą.Podajemy jeśli chcemy, możemy dodatkowo posypać świeżo zmielonym
pieprzem, posypujemy świeżą
bazylią lub świeżą
natką pietruszki.

Szybkie smacznie z minimalną ilością składników. Połączenie kolorów jak dla mnie już
daje dużo energii.Smacznego