Wykonanie
Dziś jest " Światowy dzień
ostrego jedzenia" Co na ten dzień mogła przyrządzić makaroniara :) Połączenie energii, koloru, ostrości, witamin. Coś na szybko czyli
makaron z
brokułami,
chili i nutą
czosnku. W 15 minut mamy obiad na
stole. Resztę historię ostrości opowiem przepisem i zdjęciem.


SKŁADNIKI :
makaron dowolnego kształtu ok 100 -150 g ma osobę (wedle upodobań)
brokuły 4 większe różyczki (może być też mrożony)
papryczkę chili (używam suszonej w całości, użyłam połowę
chili )
czosnek 1 większy ząbek2 łyżki
oliwy (możemy spokojnie też użyć
oleju rzepakowego)
ser parmezan wedle upodobania
sól,
pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA :-
makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu (ważne, aby nie rozgotować )- w osobnym garnku gotujemy
brokuły mają być lekko twardawe ( po ugotowaniu dobrze jest przelać zimną
woda, aby zakończyć proces gotowania)- gdy
makaron dochodzi rozgrzewamy patelnie dodajemy cienko pokrojone plastry
czosnku, podsmażamy(pilnujemy, aby nie przypalić) do tego dodajemy prosto z
wody makaron,
płatki chili oraz nasze
brokuły- mieszamy, aby wszytko przeszło smakiem składników. Dodajemy jeszcze małą chochelkę
wody odstawiamy doprawiamy
solą świeżo zmielonym
pieprzem, posypujemy
parmezanemGotowe możemy zajadaćKolorowo, ostro z witaminami oto moja propozycja na Dzień ostrości :)

Smacznego
Basia