ßßß Cookit - przepis na Faszerowane kwiaty cukinii miętą, tymiankiem oraz fetą

Faszerowane kwiaty cukinii miętą, tymiankiem oraz fetą

nazwa

Wykonanie

Rozpoczął się już okres na cukinię tzn. jego kwiaty, które można na różne sposoby faszerować. Na szczęście w ogródku sporo ich się rozrosło, więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny!
Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne.
SKŁADNIKI :
kwiaty cukinii ok 10 szt
feta pół kostki
tymianek 3 gałązki
pieprz cytrynowy
listki mięty wedle uznania
oliwa ok 3-4 łyżki
sól różowa odrobinę
czosnek 3-4 ząbki
czarnuszka wedle uznania (można pominąć ja ją uwielbiam )
SPOSÓB WYKONANIA :
- kwiaty cukinii myjemy delikatnie i osuszamy
- przygotujemy nadzienie fetę rozgnieciemy widelcem dodajemy porwaną na drobno miętę oraz świeży tymianek oderwany od gałązki. Doprawiamy cytrynowym pieprzem.
- kwity cukinii delikatnie nadziewamy naszym farszem
- układamy w naczyniu żaroodpornym polewając oliwą
- w naczyniu układamy ząbki czosnku w łupince, który wcześniej delikatnie zgnietliśmy
- całość delikatnie osolimy świeżo zmielona solą różową (można zastąpić inną )
- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 15 minut
Przepyszna przekąska i równie dobre jako drugie danie a zapach jak już wcześniej pisałam BEZCENNY !
Smacznego chrupania :)
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/07/faszerowane-kwiaty-cukinii-mieta.html