Wykonanie
Rozpoczął się już okres na
cukinię tzn. jego kwiaty, które można na różne sposoby faszerować. Na szczęście w ogródku sporo ich się rozrosło, więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka
cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity
cukinii zrobiłam z farszem z
fety,
mięty oraz
tymianku upieczone w towarzystwie
czosnku oraz
czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny!Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty
cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne.


SKŁADNIKI :kwiaty
cukinii ok 10 szt
feta pół kostki
tymianek 3 gałązki
pieprz cytrynowylistki
mięty wedle uznania
oliwa ok 3-4 łyżki
sól różowa odrobinę
czosnek 3-4 ząbki
czarnuszka wedle uznania (można pominąć ja ją uwielbiam )

SPOSÓB WYKONANIA :- kwiaty
cukinii myjemy delikatnie i osuszamy- przygotujemy nadzienie
fetę rozgnieciemy widelcem dodajemy porwaną na drobno
miętę oraz świeży
tymianek oderwany od gałązki. Doprawiamy
cytrynowym pieprzem.- kwity
cukinii delikatnie nadziewamy naszym farszem- układamy w naczyniu żaroodpornym polewając
oliwą- w naczyniu układamy ząbki
czosnku w łupince, który wcześniej delikatnie zgnietliśmy- całość delikatnie osolimy świeżo zmielona
solą różową (można zastąpić inną )- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 15 minut

Przepyszna przekąska i równie dobre jako drugie danie a zapach jak już wcześniej
pisałam BEZCENNY !Smacznego chrupania :)