ßßß Cookit - przepis na Rzedkiewka na parze z krewetkami

Rzedkiewka na parze z krewetkami

nazwa

Wykonanie

Jest tak gorąco, że nie chce się jeść a gotowanie w kuchni przypomina saunę. Więc dziś przygotowałam szybką chrupiącą przystawkę. Dobrodziejstwo ogródka z krewetkami. Uwielbiam świeże rzodkiewki mają w sobie ostrość co nie każdy lubi. Jest na to bardzo prosty sposób, robię je na parze tracą swoją ostrość ale nadal są pyszne i chrupiące. pojawiła już się też fasolka szparagowa więc spotkała się razem z rzodkiewką na parowarze bambusowym. Dołączyły do tego liście botwinki oraz krewetki.
SKŁADNIKI: przepis autorski
pęczek rzodkiewek
dwie garście fasolki szparagowej
garść liści botwinki
10 szt krewetek królewskich
sok z limonki
sól różowa (można zastąpić morską)
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
świeżo zmielony pieprz
płatki chili zmielone
oliwa do skroplenia
SPOSÓB WYKONANIA:
- rzodkiewki myjemy odcinamy liście, z fasolki obcinamy końcówki
- układamy na parowarze (ja używam bambusowego) gdy woda już paruję i parzymy warzywa ok 6-7 minut, aby były jeszcze chrupie po zestawieniu je z wody lekko solę
- na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy starty ząbek czosnku i układamy posolone i popieprzone krewetki królewskie, smażymy z obu stron aż staną się lekko przezroczyste i lekko brązowe posypujemy zmielonymi płatkami chili
- układamy na talerzu fasolkę, rzodkiew i liście botwinki oraz krewetki
- wszytko skraplam sokiem z limonki i oraz oliwą
zajadam :)
Smacznego chrupania
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/06/rzedkiewka-na-parze-z-krewetkami.html