Wykonanie
Przekąska smaczna, łatwa i szybka w zrobieniu. Nie raz mamy telefon... "możemy wpaść za pół godziny?..." i wtedy się zaczyna co tu szybko zrobić. Jak dla mnie takim rozwiązaniem jest
ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone się rozkręca na dobre, tym razem w cieście wylądowały
brokuły a że kocham
ser pleśniowy to i również w nim wylądowały. 40 minut z upieczeniem i mamy gotową ciepłą przekąskę.
SKŁADNIKI : na 4 osoby czas ok 40 minut (przepis autorski)1 opakowanie
ciasta francuskiego1 mała
brokuła świeża2
cebule czerwone3 plastry
boczku pancetta100 gram
serka pleśniowego niebieskiego1 łyżkę
cukru brązowegosól, i świeżo zmielony
pieprz2 gałązki świeżego
tymianku2 łyżki
masłaSPOSÓB WYKONANIA :-
ciasto francuskie rozwijam na blaszce na papierze do pieczenia, nacinam ciasto lekko w odstępie ok 1,5 cm od brzegu dookoła- rozgrzewam piekarnik do 220 stopni-
brokuły tnę na małe różyczki i blanszuję 4-5 minut (wrzucam do osolonej wrzącej
wody po upływie tego czasy wyciągam i przelewam zimną
wodą )- obieram
cebulę kroję ja w plastry, wrzucam na rozgrzane
masło, odrobinę
sole i szkle po ok 1 minucie posypuję ją łyżką
cukru brązowego i karmelizuję ok kolejnej minuty- gotowe
brokuły układam na cieście, posypuje karmelizowaną
cebula oraz pociętym w paski
boczkiem,- na to wszytko posypuję skruszonym
serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 25-30 minut
- po upieczeniu posypuje świeżo zmielonym
pieprzem oraz świeżym
tymiankiemW parę chwil możemy wyczarować coś pysznego :)Smacznego