Wykonanie
Zupa nic smak dzieciństwa mojego m. :) ale czy tak naprawdę zupa nic, czy aksamitna zupa z bogatym smakiem. Jak dla mnie to drugie smakuję mi jak rozpuszczone
lody wanilinowe mniam:) Często podają ja w towarzystwie racucha
drożdżowego. Słodka zupa i racuch najlepsze wedle nas połączenie.

SKŁADNIKI NA ZUPĘ :-
mleko 1,5l-
laska wanilii (opcjonalnie można użyć
cukier wanilinowy )-
białka 2szt-
cukier puder 2 łyżki-
żółtka 2szt-
cukier 6 łyżeczekSKŁADNIKI NA RACUCHY-
mąki pszennej 3 szklanki 1 szklanka
mąki pszennej = 140g-
sól 1/4 łyżeczki- ciepłej
wody 1,5 szklanki 1 szklanka 250ml-
drożdże świeże 25g-
cukier 3 łyżki-
olej lub
oliwa 2 łyżki-
cukier puder do posypaniaSPOSÓB WYKONANIA ZUPY :- gotuję
mleko razem z przecięta na pół
laską wanilii albo porcją
cukru waniliowego.- w tym czasie ubijam na sztywno
białko, dodaje
cukier puder i ubijam dalej- na wrzące
mleko kładę łyżką porcję sztywnej piany i je obgotowuje krótko z obu stron- wyjmuje je łyżką cedzakową i odkładam na talerz-
żółtka ucieram z
cukrem tworząc kogel
mogel, do utartego kogla dodaję po odrobinie
mleka a
potem łączę z reszta
mleka mieszając trzepaczką .Zupę odstawiam i zabieram się za racuchy- do dużej miski przesiewam
mąkę i wmieszam z
solą-
drożdże dokładnie wymieszam z ciepła
wodą (nie gorącą)- robię wgłębienie w misce, wsypuje
cukier, wleję
oliwę a następnie stopniowo
wodę z
drożdżami, mieszam składniki drewniana łyżką- gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h- gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z
olejem, piekę do zrumienienia z obu stron- równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć
jabłko- do ciasta można również dodać odrobiny
aromatu waniliowego, będzie dobrze współgrało z zupą- po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu , posypuje
cukrem pudrem

- zupę wlewam do talerza wkładam pianki, można równie dobrze pianki obsypać
cynamonem- podaję z racuchami- zupa świetnie smakuję na ciepło jak i na zimnoSmacznego