Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja po świątecznym ucztowaniu mam dość ciast, dlatego na dzisiejsze śniadanie proponuję racuszkiTo pierwszy przepis, który wypróbowałam z rewelacyjnej książki
Cukiernia Lidla. Zachwycam się tą książką, bo jest pięknie wydana, pełna smakowitych zdjęć i jeszcze bardziej smakowitych przepisów. Same racuszki są pyszne, aromatyczne i idealne na leniwe śniadanie.

Karmelizowana
gruszka: dietetyczne racuszki,
drożdżowe placuszki, placki z karmelizowana
gruszka, Placuszki, racuszki, racuszki z
gruszka, zdrowe śniadanie,
gruszka,1 duża lub 2 mniejsze
gruszki umyte i pokrojone w kostkę2-3 łyżki
cukruNa gorącej patelni karmelizujemy
cukier. Kiedy
cukier roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy
gruszki i trzymamy na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy.
Ciasto drożdżowe:15 dag
drożdży2 łyżki
cukru100 ml
mleka100 g
mąki pszennej (ja użyłam razowej)1
jajkoolej do smażeniaopcjonalnie:
cukier puder,
jogurt naturalny,
żurawinaDrożdże mieszamy z
cukrem, odstawiamy do roztopienia. Następnie mieszamy z
mlekiem, a
potem z
mąką i przestudzoną
gruszką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Trwa to może 10 minut. Smażymy na złoty kolor. U mnie podane w dwóch wersjach z
cukrem pudrem dla mojego mężczyzny, a dla mnie z
jogurtem naturalnym.

