ßßß

W przypadku tego ciasta pozwalam sobie na łatwiznę i używam gotowej masy karpatkowej. Można jednak przyrządzić ją samemu.Spód:3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół szklanki cukru3/4 kostki margaryny4 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany 18%Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości.Beza:6 białekszczypta soli1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych)dżem (najlepiej z czarnej porzeczki)krem do karpatkimlekoBiałka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze piekarnika z termoobiegiem mogą upiec oba placki jednocześnie.Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy nim ostudzone placki. Przed podaniem najlepiej ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego