ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska zwana też Pychotką

Pani Walewska zwana też Pychotką

nazwa

Wykonanie

Tego ciasta nie mogło zabraknąć tutaj, bo to jedno z moich ulubionych. Stary przepis, znany chyba wszystkim. Ale trudno ja nie mogę się oprzeć kruchemu spodowi, delikatnej piance białkowej i tym wszystkim bakaliom. :)
W przypadku tego ciasta pozwalam sobie na łatwiznę i używam gotowej masy karpatkowej. Można jednak przyrządzić ją samemu.
Spód:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości.
Beza:
6 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych)
dżem (najlepiej z czarnej porzeczki)
krem do karpatki
mleko
Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze piekarnika z termoobiegiem mogą upiec oba placki jednocześnie.
Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy nim ostudzone placki. Przed podaniem najlepiej ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/04/pani-walewska-zwana-tez-pychotka.html