Wykonanie
Dziś wraz z Mopsem postanowiłyśmy przygotować kotleciki z
bobu.
Bób jest wspaniałym warzywem i trzeba z niego korzystać w sezonie, ponieważ jest dostępny jedynie przez krótki czas. Ja co prawda omijam tę sezonowość poprzez kupowanie mrożonego
bobu, który po ugotowaniu niczym nie ustępuje w smaku świeżemu, a jest dostępny cały rok;)
Bób jest idealny do jedzenia
solo, my jednak postanowiłyśmy wykorzystać go w innym daniu. Ja przygotowałam kotleciki na bazie
ziemniaków z dodatkiem dużej ilości
bobu. Kotleciki są pieczone,w związku z czym nie są nasiąknięte tłuszczem, a co za tym idzie są dietetyczne i nie zawierają glutenu

Składniki :500g ugotowanych
ziemniaków500g ugotowanego
bobu100
fetysok z
polowy cytryny1
jajko3-4 łodygi
dymki0.25 łyżeczki
ostrej papryki w proszku lub
pieprzu kajeńskiego
sól,
pieprz
Przygotowanie :Ugotowane
ziemniaki ugnieść wraz z ugotowanym i obranym ze skórki
bobem, dodać pokruszoną
fetę, pokrojoną
dymkę,
jajko,
sok z cytryny,
ostrą paprykę,
sól i
pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kotleciki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, lub do czasu aż kotleciki się przyrumienią. Natychmiast podawać, ponieważ najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego!