Wykonanie
Po raz kolejny spróbowałam przygotować deser, tym razem było to
czekoladowe ciasto wg Nigelli, z
migdałami zamiast
mąki (jeżeli jednak ktoś jest uczulony na
migdały lub z jakiegoś innego powodu nie może ich jeść, można je zastątpić
mąką). Ciasto pachnie obłędne, a smakuje rewelacyjnie! Jest również bardzo proste w przygotowaniu, czyli deser w sam raz dla mnie ;) Efekt jest wspaniały, to chyba pierwsze moje ciasto z którego jestem zadowolona. Polecam!

Składniki :50g
kakao125ml gorącej
wody1 łyżeczka
aromatu waniliowego150g mielonych
migdałów (lub 125g
mąki)0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli200g drobnego
cukru150ml
oliwy z oliwek3
jajka
Przygotowanie :Do miski lub dużego kubka wsypać
kakao, zalać je gorącą
wodę i dokładnie wymieszać, do czasu uzyskania jednolitej masy, dodać
aromat waniliowy, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.W drugim naczyniu wymieszać mielone
migdały z
sodą i szczyptą
soli.
Cukier,
oliwę i
jajka dokładnie zmiksować na jednolitą i gładką masę. Dodać do niej masę
kakaową i zmiksować, następnie stopniowo dodawać mielone
migdały i dokładnie wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 45 minut. Studzić na kratce, posypać
cukrem pudrem i podawać.

Smacznego !