ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z migdałami

Ciasto czekoladowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny spróbowałam przygotować deser, tym razem było to czekoladowe ciasto wg Nigelli, z migdałami zamiast mąki (jeżeli jednak ktoś jest uczulony na migdały lub z jakiegoś innego powodu nie może ich jeść, można je zastątpić mąką). Ciasto pachnie obłędne, a smakuje rewelacyjnie! Jest również bardzo proste w przygotowaniu, czyli deser w sam raz dla mnie ;) Efekt jest wspaniały, to chyba pierwsze moje ciasto z którego jestem zadowolona. Polecam!
Składniki :
50g kakao
125ml gorącej wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego
150g mielonych migdałów (lub 125g mąki)
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
200g drobnego cukru
150ml oliwy z oliwek
3 jajka
Przygotowanie :
Do miski lub dużego kubka wsypać kakao, zalać je gorącą wodę i dokładnie wymieszać, do czasu uzyskania jednolitej masy, dodać aromat waniliowy, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
W drugim naczyniu wymieszać mielone migdały z sodą i szczyptą soli.
Cukier, oliwę i jajka dokładnie zmiksować na jednolitą i gładką masę. Dodać do niej masę kakaową i zmiksować, następnie stopniowo dodawać mielone migdały i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 45 minut. Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/09/ciasto-czekoladowe-z-migdalami.html