ßßß Cookit - przepis na Zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na kolejną pyszną zupę w ramach moich "Płynnych Czwartków". Tym razem jest to lekko pikantna zupa ze świeżej kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego - aromatyczna i pyszna. Uwielbiam kukurydzę w każdej postaci, jednak sądzę że wykorzystanie jej do przygotowania zupy to jedno z lepszych rozwiązań.
Składniki :
3 kolby świeżej kukurydzy
1 cebula
1 ząbek czosnku
500ml bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 limonka (ewentualnie cytryna)
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie :
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek zgnieciony i drobno pokrojony. Gdy cebula sie zeszkli, dodać kukurydzę - jedną kolbę pokroiłam na kawałki, a z pozostałych obkroiłam ziarna. Wszytko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie wlać bulion i mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do czasu aż kukurydza będzie miękka. Zupę chwilę przestudzić i dokładnie zmiksować, następnie ponownie podgrzać, wcisnąć sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, a dla fanów ostrych smaków może zostać przybrana ostrym sosem Srirarcha.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/08/zupa-z-kukurydzy-z-mlekiem-kokosowym.html