Wykonanie
Zapraszam na kolejną pyszną zupę w ramach moich "Płynnych Czwartków". Tym razem jest to lekko pikantna zupa ze świeżej
kukurydzy z dodatkiem
mleka kokosowego - aromatyczna i pyszna. Uwielbiam
kukurydzę w każdej postaci, jednak sądzę że wykorzystanie jej do przygotowania zupy to jedno z lepszych rozwiązań.
Składniki :3 kolby świeżej
kukurydzy1
cebula1 ząbek
czosnku500ml
bulionu warzywnego1 puszka
mleka kokosowego (400ml)1
limonka (ewentualnie
cytryna)
sól,
pieprzolej do smażenia
Przygotowanie :W garnku rozgrzać
olej i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę
cebulę oraz
czosnek zgnieciony i drobno pokrojony. Gdy
cebula sie zeszkli, dodać
kukurydzę - jedną kolbę pokroiłam na kawałki, a z pozostałych obkroiłam ziarna. Wszytko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie wlać
bulion i
mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do czasu aż
kukurydza będzie miękka. Zupę chwilę przestudzić i dokładnie zmiksować, następnie ponownie podgrzać, wcisnąć
sok z cytryny, doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Podawać gorącą, a dla fanów ostrych smaków może zostać przybrana
ostrym sosem Srirarcha.
Smacznego !